Tools

Wil je concreet aan de slag met Veilige Onzekerheid? Probeer dan onze tools!

Erkennen, verkennen en verweven

De onderstaande tools van Veilige Onzekerheid helpen je bij het erkennen van je onzekerheid door hier taal aan te geven. Door de tools vervolgens in te zetten als analyse instrument kunnen ze je helpen bij het grondig verkennen van de onzekerheid. Als je de tools vaker dan één keer gebruikt, zal je merken dat ze verweven worden met je professionele repertoire. Dan kun je Veilige Onzekerheid productief maken voor jouw professionele proces.

Tools van Veilige Onzekerheid kunnen je helpen om:

  • jouw onzekerheid productief te maken doordat ze veiligheid bieden.
  • jouw situatie te analyseren
  • de grens tussen jouw denken en voelen te verkennen en over te steken.
  • betekenis te geven aan jouw proces door een meta-verhaal te maken van je ervaring

* Snapshot

Met de Snapshot maak je een momentopname van een bepaalde situatie in jouw proces. De Snapshot helpt je om jouw onzekerheid van dat moment te analyseren. Hierdoor krijg je inzicht in je triggers en hoe je daarop productief kunt reageren.

* Woordenlijst

We zijn vaak niet gewend om over onzekerheid te praten. Het ontbreekt ons zelfs soms aan de juiste woorden hiervoor. Met de Woordenlijst kun je taal geven aan gevoelens of situaties die je moeilijk onder woorden kunt brengen.

* Schema van Veilige Onzekerheid

Het Schema van Veilige Onzekerheid is een analyseschema waarmee je inzicht krijgt in waar elementen van Veilige Onzekerheid in jouw situatie verborgen zitten (intern/extern). Hierdoor kun je kijken wat je nodig hebt om daar eventueel tegenwicht aan te bieden of verandering in te brengen.

* A-Kaarten

Met de A-kaarten kun je momenten van onzekerheid leren herkennen en verkennen. Door Alarmbellen, Ankers en Aanjagers met elkaar in verband te brengen kun je je onzekerheid omzetten naar een concrete Actie die je helpt om deze positief te gebruiken.

* Schijf van Veilige Onzekerheid

Ook de Schijf van Veilige Onzekerheid helpt je na te gaan welke Ankers en Aanjagers helpend zijn om je Alarmbellen het zwijgen op te leggen. Hierdoor kun je tot productieve Acties komen.

* Trigger waaier

De triggers van onzekerheid kun je maar beter bij de hand hebben! Daarvoor kun je deze Trigger waaier gebruiken.

Als je een tool wilt gebruiken, neem dan even contact met ons op.

We sturen je de tool zo snel mogelijk toe. De tools zijn gratis. In ruil daarvoor willen we graag weten wat de tool voor jou heeft opgeleverd. Daarmee draag je bij aan ons onderzoek naar Veilige Onzekerheid en aan het verbeteren van de tools.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over ons onderzoek en over Veilige Onzekerheid? Check Bollinger, S., & Rooijen, R. van, (2016) Veilige Onzekerheid en de onderzoekende houding van hbo-studenten. Tijdschrift voor Hoger Onderwijs 34 (2), 44-57.

Scroll naar boven