Veilige Onzekerheid

                                                      


 Productief leren omgaan met onzekerheid

Wat is Veilige Onzekerheid?

Vanuit het Lectoraat Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek van de Hogeschool Utrecht wordt onderzoek gedaan naar Veilige Onzekerheid. Veilige Onzekerheid bestaat uit een combinatie van onzekerheid en veiligheid.


Onzekerheid

We gaan ervan uit dat onzekerheid een belangrijke kracht is. Niet altijd even prettig, maar het kan zeker nuttig zijn. Onzekerheid kan je helpen om in beweging te komen, om uit je comfortzone te stappen, creatief te worden, een bepaalde actie te nemen waarvan de uitkomst onzeker is, of je te richten op een doel waarvan je niet zeker weet of je het gaat behalen. Daarom zijn we ervan overtuigd dat een bepaalde mate van onzekerheid functioneel is in je professionele bestaan. Het helpt om je om in actie te komen en het onbekende tegemoet te treden.


Veiligheid

Teveel onzekerheid is dan weer niet functioneel. Als je je té onzeker voelt, zal je de sprong niet wagen. Dan durf je niet. Dan val je stil, je verlamt, je verstopt jezelf of je loopt vast. Om je onzekerheid functioneel te kunnen maken en om deze in je voordeel te kunnen inzetten, zal je je veilig genoeg moeten voelen. Maar wat maakt jou onzeker en wat biedt jou veiligheid om deze onzekerheid aan te kunnen aan en in je voordeel te kunnen inzetten? 


Veilige Onzekerheid helpt je deze vragen te beantwoorden. Door aan de slag te gaan met onze tools of trainingen leer je ontdekken wat jouw onzekerheidstriggers zijn en hoe je daarmee aan de slag kunt zodat je ze in je voordeel kunt gebruiken.


Triggers

Uit ons praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek naar Veilige Onzekerheid blijkt dat er op zijn minst zes triggers van onzekerheid zijn. Deze triggers kunnen een rol spelen in de mate waarin jij je onzeker kan voelen in je proces. Dat is voor iedereen anders. Elk persoon heeft z’n eigen kenmerken en voorkeuren en dus is elke beleving weer anders.

Ook zorgen deze triggers niet altijd alleen maar voor onzekerheid: Positieve feedback kan bijvoorbeeld worden ervaren als een 'prettig oordeel' en geeft vaste grond onder de voeten. Net als het besef dat je ergens gewoon heel goed in bent. Daarmee voel je je een stuk zekerder. Dus naast onzekerheid kunnen deze triggers ook zekerheid geven. Bekijk hier de triggers.


Tools

De inzichten uit ons onderzoek hebben we omgezet in praktische tools. Deze kun je zelf of samen met anderen uitproberen. Meer informatie over hoe dat in zijn werk gaat vind je hier.


Aanbod

De inzichten en tools van Veilige Onzekerheid zijn gebaseerd op praktijkgericht onderzoek. We kunnen ook voor en met jou onderzoek doen naar onzekerheid in jouw praktijk. Ook hebben we trainingen en workshops ontwikkeld. Deze kunnen zowel invididueel als voor groepen worden verzorgd. Lees hier meer.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.

Accept